------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6 marca 2018r.
Wskazówki dotyczące grillowania indyków
Przebywając na wypoczynku wśród lasów Bolimowskich w kameralnym ośrodku wypoczynkowym Pana Henryka w Bartnikach nasz gospodarz poczęstował nas swoją specjalnością piersią z indyka upieczoną na grillu. To wspaniałe wędzone i chrupiące danie oczarowało nas, było przepyszne, od tamtej pory nie pieczemy indyka w tradycyjnym kuchennym piekarniku, wyposażyliśmy się w odpowiedni grill. Uwielbiamy ciemne i jasne mięso, spróbowaliśmy również z indykiem i wyszło świetnie. Grillowaliśmy małe i duże porcje, nasz grill węglowy sprawdził się doskonale.
Oto kilka wskazówek do aromatycznego indyka z grilla:
Cała pierś z indyka (rozmrożona, jeśli była zamrożona)
Tacka do transportu twojego indyka do i z grilla
Stojak żebrowy ze stali nierdzewnej do pieczenia
Duże widelce, przydają się, gdy nadszedł czas, aby odwrócić indyka na grillu
Pędzelek silikonowy dla smarowania indyka
3 do 6 ząbków czosnku
1/4 dużej cebuli, pokroić na kilka dużych kawałków
1 cytryna, ćwiartka, opcjonalnie
4 do 6 łyżek suszonego rozmarynu
1 do 2 łyżek soli
Olej do smażenia
Termometr do mięsa
Postępowanie:
Rozpal grill na węgiel drzewny, węgle z dwóch stron z miejscem w środku na indyka i patelnią pod spodem. Przed położeniem indyka, pod pokrywą grilla uzyskaj wewnętrzną temperaturę około 180°C. Utrzymuj temperaturę dokładając węgiel w razie potrzeby w czasie od 2- 3 godzin podczas pieczenia indyka.
Opłucz i osusz piersi indyka. Rozetnij piersi aby powstały kieszonki do których włóż czosnek, cebulę i ćwiartkę cytryny, ściskając trochę. Posmaruj indyka i stelaż olejem do smażenia i umieść indyka na stelażu, stroną z czosnkiem i cebulką do góry, na połowie rusztu. W małej misce połącz suszoną rozmaryn i sól. Wetrzyj mieszankę na piersi, pokrywając ją równomiernie i naciskając, aby ułatwić jej przylgnięcie.
Przenieś indyka na stojak do grillowania i umieść na grillu, przykryj i grilluj przez około 1 1/2 godziny.
Na półmetku, odwróć indyka tak, aby druga strona piersi była równomiernie opiekana. Sprawdź temperaturę piersi. Po zakończeniu temperatura wewnętrzna w piersi indyka powinna wynosić 80°C
Kiedy stwierdzisz że pierś z indyka jest już odpowiednio rumiana i osiągnęła właściwą temperaturę wewnętrzną, przenieś stelaż z indykiem na deskę do pokrojenia, a następnie półmisek. Tak przygotowany indyk będzie rozkosznym daniem dla wszystkich przy Twoim stole.
Paleniska ogrodowe żeliwne - idealne rozwiązanie na zimne wieczory
Maciek z Warszawy.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------