------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6 marca 2018r.

Wskazówki dotyczące grillowania indyków

Przebywając na wypoczynku wśród lasów Bolimowskich w kameralnym ośrodku wypoczynkowym Pana Henryka w Bartnikach nasz gospodarz poczęstował nas swoją specjalnością piersią z indyka upieczoną na grillu. To wspaniałe wędzone i chrupiące danie oczarowało nas, było przepyszne, od tamtej pory nie pieczemy indyka w tradycyjnym kuchennym piekarniku, wyposażyliśmy się w odpowiedni grill. Uwielbiamy ciemne i jasne mięso, spróbowaliśmy również z indykiem i wyszło świetnie. Grillowaliśmy małe i duże porcje, nasz grill węglowy sprawdził się doskonale.

Oto kilka wskazówek do aromatycznego indyka z grilla:

Cała pierś z indyka (rozmrożona, jeśli była zamrożona)

Tacka do transportu twojego indyka do i z grilla

Stojak żebrowy ze stali nierdzewnej do pieczenia

Duże widelce, przydają się, gdy nadszedł czas, aby odwrócić indyka na grillu

Pędzelek silikonowy dla smarowania indyka

3 do 6 ząbków czosnku

1/4 dużej cebuli, pokroić na kilka dużych kawałków

1 cytryna, ćwiartka, opcjonalnie

4 do 6 łyżek suszonego rozmarynu

1 do 2 łyżek soli

Olej do smażenia

Termometr do mięsa

Postępowanie:

Rozpal grill na węgiel drzewny, węgle z dwóch stron z miejscem w środku na indyka i patelnią pod spodem. Przed położeniem indyka, pod pokrywą grilla uzyskaj wewnętrzną temperaturę około 180°C. Utrzymuj temperaturę dokładając węgiel w razie potrzeby w czasie od 2- 3 godzin podczas pieczenia indyka.

Opłucz i osusz piersi indyka. Rozetnij piersi aby powstały kieszonki do których włóż czosnek, cebulę i ćwiartkę cytryny, ściskając trochę. Posmaruj indyka i stelaż olejem do smażenia i umieść indyka na stelażu, stroną z czosnkiem i cebulką do góry, na połowie rusztu. W małej misce połącz suszoną rozmaryn i sól. Wetrzyj mieszankę na piersi, pokrywając ją równomiernie i naciskając, aby ułatwić jej przylgnięcie.

Przenieś indyka na stojak do grillowania i umieść na grillu, przykryj i grilluj przez około 1 1/2 godziny.

Na półmetku, odwróć indyka tak, aby druga strona piersi była równomiernie opiekana. Sprawdź temperaturę piersi. Po zakończeniu temperatura wewnętrzna w piersi indyka powinna wynosić 80°C

Kiedy stwierdzisz że pierś z indyka jest już odpowiednio rumiana i osiągnęła właściwą temperaturę wewnętrzną, przenieś stelaż z indykiem na deskę do pokrojenia, a następnie półmisek. Tak przygotowany indyk będzie rozkosznym daniem dla wszystkich przy Twoim stole.

Maciek z Warszawy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------