------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 luty 2018r.

Brytfanna kuchenna, bez której nie możesz żyć

Dobrze jest kiedy mamy do dyspozycji naczynia kuchenne które spełniają nasze oczekiwania jakościowe. Takim naczyniem jest moja ulubiona brytfanna Emile Henry, która tylko czeka na półce w spiżarni na moją pomysłowość , gotowa do zadań jakie jej postawię.

Dla mojej małej rodzinki ta brytfanna idealnie pasuje do dań które najczęściej przyrządzam do gotowania dla siebie lub 1-2 innych osób. Zajmuje mało miejsca w spiżarni na półce i podczas pieczenia w piekarniku, mieści się w niej odpowiednia ilość jedzenia dla nasze rodzinki. Jest niezbędnym elementem do przygotowania pysznego śniadania, pieczonego kurczaka na obiad, jak również słodkiego deseru takiego jak na przykład babka piaskowa.

Myślę że wiele osób ma takie swoje ulubione przybory do gotowania które są dla nich nie zastąpione. Dobrze że istnieje taka grupa produktów jak brytfanny Emile Henry z których każdy może dopasować dla swoich potrzeb najbardziej odpowiednie. W zależności czy twoja rodzina jest 6 osobowa czy jest was dwoje w małym mieszkanku, możesz dobrać naczynie odpowiednie, który będzie pasował do wykonywanych przez Ciebie najczęściej dań. Naczynia te są bardzo wszechstronne i szybko okaże się że były niezbędne w Twojej kuchni.

 Ceramika jest materiałem który nagrzewa się bardzo równomiernie, charakteryzuje się dużą odpornością na wysokie temperatury i jednocześnie długo utrzymuje temperaturę po wystawieniu z piekarnika. To wszystko umożliwia doskonałe wypieczenie potrawy i jednoczesne wydobycie pełni jej smaku i aromatu. Z łatwością też wyjmiemy z formy gotowy wypiek

Jest łatwa w utrzymaniu czystości można myć w zmywarce.

Polecam ofertę aby zobacz i dobrać, które z naszych naczyń będzie odpowiednie dla Twoich pomysłów kulinarnych.

Basia z Kielc.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 luty 2018r.

Ciasto i jego historia

Ciasto powstało już w za czasów starożytnych Egipcjan. Z kolei to Grecy jako pierwsi wyrobili pierwsze placki, z Grecji sposoby wyrobu placków trafiły do Rzymian. Ciasta te były wyrabiane w naczyniach z trzciny, które na początku służyły wyłącznie do przechowywania produktów, a nie do wyrabiania w nich ciast.

Rzymianie rozpowszechnili w europie wiedzę o wyrobie ciast. Oxford English Dictionary uważa że słowo „ciasto” było znane już w XIV wieku. Pierwszy przepis na ciast pochodził od Rzymian i opisywał wyrób ciasta z żytniej mąki sera koźlego i miodu.

W Anglii w XII wieku ciasta były głównie mięsne. W tych pierwszych ciastach zazwyczaj było więcej samego ciasta niż nadzienia, były to raczej placki. Nadzieniem w tych mięsnych plackach był głównie drób. Owocowe ciasta po raz pierwszy powstały w europie w XV wieku.

Mięsne ciasto do Ameryki przyjechało wraz z osadnikami angielskimi. Do wyrobu placków koloniści używali wąskie długie naczynia i nazywali je "trumnami”. Pierwsze amerykańskie pierogi powstały z potrzeby utrzymania nadzienia podczas pieczenia, Rzymianie w swoich czasach czynili podobnie.

Ewolucja ciasta poprzez lata doprowadziła do powstania niezliczonych form odmian i gatunków ciast które w każdym zakątku świata mają swoją tradycje i cechują kulturę ludzi którzy je tworzą.

Janek

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23 stycznia 2018r.

Pomysły na świętowanie

 Niepowtarzalny kształt formy do pieczenia Nordic Ware umożliwi wykonanie wspaniałego ciasta.

    Podziel się swoimi wypiekami, dając prezent z ciasta lokalnemu "bohaterowi miasta". Zatrzymaj się w lokalnej policji lub straży pożarnej i niech ci lokalni mieszkańcy wiedzą, że doceniasz wszystko, co robią dla swojej społeczności.

    Jeżeli pieczenie ciasta nie jest twoim zamiłowaniem, zatrzymaj się przy twojej ulubionej cukierni lub w sklepie spożywczym i przynieś do domu dar miłości i radości dla całej rodziny. Najzimniejsze dni stycznia będą rozgrzane przez specjalny deser.

    Rozkoszuj się miłą chwilą ze współpracownikami częstując ich porcją tortu.

    Zajrzyj do nowych sąsiadów, których jeszcze nie znasz - powiedz, że jesteś nowym sąsiadem. Poczęstuj ich kawałkiem ciasta z własnego wypieki i pozostań chwilę, aby się. Powiedz dziękuję za miłą chwilę.

    Czy ktoś wykonał dla ciebie specjalną przysługę? Odwiedź go z darem pysznego tortu.

    Spędź czas ze swoimi dziećmi i zróbcie razem ciasto. Powstaną wspaniałe wspomnienia, a twoje dzieci będą tak dumne, że serwują ciasto na deser

Monika ze Skierniewic.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18 stycznia 2018r.

Porady dotyczące robienia pizzy

    Przed rozpoczęciem robienia pizzy przeczytaj dokładnie przepis w całości. Upewnij się, że masz wszystkie składniki i naczynia i że rozumiesz wszystkie wskazówki. Wiele osób popełnia błędy pomijając poszczególna etapy.

Upewnij się, że wszystkie twoje składniki są naprawdę świeże.

    Składniki powinny być zimne jest to niezbędne do wykonania wspaniałego ciasta. Wskazane są nawet zimne miski i przybory. Ponadto ciasto należy schładzać przez co najmniej godzinę przed jego rozwinięciem. Utrzymywanie zimnego tłuszczu zapewnia przyjemną łuszczącą się skórkę!

    Nie przecinaj ciasta ani nie nadwyrężaj go. Twoje ręce powinny być pokryte mieszaniną mąki. Nadprodukcja powoduje powstanie glutenu, substancji, która wzmacnia ciasto. Dobrze jest nawet mieć zimne ręce przed przystąpieniem do formowania ciasta.

    Forma do pieczenia pizzy też powinna być zimna ostrożnie przenieś na nią ciasto. Włóż ciasto do naczynia (unikaj rozciągania). Przytnij ciasto do wysokości 2cmi powiąż je, aby utworzyć grubą krawędź.

    Trzymając palec wskazujący na jednej ręce, przyciśnij ciasto do kciuka i palca wskazującego przeciwnej ręki; Kontynuuj po całym obwodzie ciasta i dalej podążając za naturalnym kształtem formy.

    Aby upewnić się, że Twoje ciasto będzie upieczone dobrze, piecz je w dolnej, jednej trzeciej części piekarnika. Być może trzeba będzie przykryć krawędzie folią lub ochraniaczem, aby uniknąć nadmiernego zrumienienia  obrzeża.

Kucharz Zbrosławice.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 stycznia 2018r.

Jak można ciekawi spędzić czas ze swoją drugą połówką,

Niektóre małżeństwa mogą spędzać wakacje w Grecji lub wędrować szlakami Tatr. Pomysłem Tomka i Mai na wymarzoną wycieczkę była kuchnia wyposażona w dobry piekarnik i pomysłem kulinarnym na ciasto w pięknej formie.

Tym razem było to bardzo dobre spotkanie. Michał zaproponował najlepszy jego zdaniem smakołyk na deser. Jego wyborem był tort z orzechami ziemnymi w głębokim naczyniu z chrupiącymi kawałkami preclem, inspirowany częściowo batonem Take5, jednym z jego ulubionych.

Pati  podejrzewa, że to, co go postawiło na wierzchu, to ręcznie ułożona na górze siatkaz czekoladą i masłem orzechowym, połączona z serwetką z masłem orzechowym i czekoladowym serem śmietankowym, która ujawniła się, gdy ciasto zostało pocięte.

"To był prawdziwy czynnik zachwytu", powiedziała. (Przepis jest zbyt skomplikowany dla większości domowych kucharzy, ale Pati i Michał są prawdziwie nieustraszeni, możecie go znaleźć online na stronie przepisy ).

Kiedy tylko pozwala na to ich praca, małżonkowie spotykają się w swojej kuchnirozwijając swoje amatorskie zdolności w obszarze wypieków, które stają się dla nich czymś w rodzaju fenomenu dzięki wybornemu, technicznie precyzyjnemu wykonaniu. Nawet ich słodka opowieść nakierowana jest na pieczenie.

Maja i Tomek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------