Wędzarnie domowe ogrodowe - zastosowanie
W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszą się wędzarnie do użytku domowego. Kto popróbował kiedykolwiek wędzonek przygotowanych samodzielnie, wie co to smak domowych wyrobów. Niejednokrotnie po spożyciu chodź plasterka szyneczki, kawałka kiełbasy, czy jeszcze ciepłej ryby, decyzja zapada wręcz natychmiast o zakupie wędzarni. I tu może pojawić się problem jaką wybrać, ponieważ na rynku jest dość spory wybór.
Zaczynając od wędzarni dużych, które służą do wędzenia dużej ilości na raz, przykładem może być
Wędzarnia Profiton LUX 1,25 m, która może pomieścić nawet do 35 szt. ryb, jak i dużej ilości mięsa, czy też
Wędzarnia Borniak UW-150 do której można załadować ponad 20 kg mięsa.
Takie wędzarnie mogą być wykorzystane do restauracji, małych gastronomi, agroturystyki jaki i również do użytku domowego. Bardzo dobrze sprawdzają się w Domach Weselnych.
Natomiast jeśli potrzebujemy mniejszej wędzarni, wybór jest jeszcze większy. Tak jak wyżej opisane wędzarnie były tylko izolowane, tak tu mogą być nie tylko mniejsze gabarytowo, ale również
nieizolowane np.Wędzarnia Profiton Standard, czy
izolowane np. Wędzarnia Borniak UW-70,
Wędzarnia Profiton Universal 0,8 m.
Jeśli miałaby być to pierwsza styczność z wędzeniem i nie wiemy jak nam się to spodoba, można zacząć od zakupu małej turystycznej wędzarni np.
Wędzarnia Profiton MAX,
Wędzarnia Profiton BOX, czy
Wędzarni domowej Profiton Mini.
Dodatkowo taką wędzarenkę można ze sobą zabrać na biwak, czy nad wodę bez trudu, ponieważ dodatkowym atutem tych wędzarni jest to, że można je złożyć w łatwy sposób i dzięki temu nie zajmuje dużo miejsca w bagażniku. Jak złapiemy już bakcyla, a apetyt będzie rósł w miarę wędzenia, to wtedy można dokupić wędzarnię większą, bardziej udoskonaloną np. w sterowanie.
Autor: Bogusława Tomczyk