form do pieczenia - rodzaje i zastosowanie

Jaką formę wybrać, czy zwykłą aluminiową , która jest dość tania, czy może zainwestować w droższą… ale którą ?

Często zadajemy sobie takie pytanie, gdy stajemy przed wyborem kupna formy  czy blachy do pieczenia, a zwłaszcza te osoby, które zaczynają dopiero przygodę z kuchnią.

Form naprawdę jest bardzo dużo, do wyboru do koloru.

 

Formy blachy do ciast  - Blachy ocynkowane:

Najbardziej popularne i niedrogie to z Blachy ocynkowanej. Można je kupić prawie wszędzie. Należy jednak pamiętać, że do takiej blaszki na spód zaleca się wyłożyć papier do pieczenia, gdyż styczność np. z owocami może doprowadzić do reakcji, która spowoduje że powłoka będzie ciemnieć. Poza tym myjemy je tylko ręcznie, ponieważ mają tendencję do rdzewienia i dlatego nie można wkładać ich do zmywarki.

Plusem tych form jest ich cenna i to, że szybko się nagrzewają, dzięki czemu mamy pewność, że ciasto równomiernie się upiecze. Godne polecenia blachy metalowe do pieczenia

Producenci cały czas starają się ulepszać swoje produkty, dzięki czemu pojawiły się formy o zwiększonej odporności na ścieranie. Takim przykładem są Blaszki ze stali węglowej, która ma idealnie gładką powierzchnię, a zarazem dużą nieprzywieralność podczas pieczenia.

Blachy do ciast - formy silikonowe:

Dużą popularnością cieszą się Formy silikonowe, ale tu też trzeba uważać przy ich zakupie, ponieważ często się sprawdza teoria, że lepsze są te droższe, chodź nie jest to reguła, gdyż można trafić na tańsze i równie dobre. Czym kierować się przy zakupie? Na pewno musi być ona dość gruba i w miarę sztywna. Największą zaletą tych form jest ich bogactwo kształtów od prostych typu keksówka  po bardzo finezyjne jak np. zamki , zwierzęta itp. Dzięki ich elastyczności nie ma problemu z przechowywaniem, można je wcisnąć praktycznie wszędzie. Po za tym można je myć w zmywarce co jest też ich dużym plusem. Natomiast trzeba uważać na ostre narzędzia, gdyż silikon można łatwo uszkodzić, dlatego nie wolno używać noża, gdy ciasto jest jeszcze w formie.

Formy aluminiowe do ciast:

Na naszym rynku pojawiły się Formy aluminiowe, które niestety nie są takie tanie, ale za to materiał z jakiego są zrobione jest najlepszym przewodnikiem ciepła. Zwróciłabym szczególnie uwagę na formy, które są wykonane z kutego aluminium, a co oznacza, że są wykonane ręcznie z wielką precyzją. Właściwości aluminium sprawiają, że ciasto piecze się równomiernie, a nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowanie wypieku i czyszczenie formy. Niestety nie możemy ich myć w zmywarce i używać ostrych narzędzi. Ale za to wypieki z takiej formy prezentują się rewelacyjnie. Są przeróżne kształty, mogą to być domki, kwiaty, a także z różnymi motywami świątecznymi i wszelkiego rodzaju babki.

Formy do blach Węgierskie:

Bardzo fajne są Formy Węgierskie, które są jeszcze mało u nas znane (szkoda ), a bardzo popularne w rodowitym ich kraju pochodzenia Węgrzech. Naprawdę są zaskakująco wysokiej jakości przy dość rozsądnej cenie. Blaszki wykonane są ze stali pokrytej od zewnątrz emalia, a od wewnatrz szklaną warstwą, która została poddana procesowi wypalania w temp. ok. 1000-1300 °C. Są bardzo wytrwałe na zarysowania, a praktycznie nie można ich porysować co jest dużym ich plusem, gdyż możemy do ich bezpośredniego krojenia w blaszce używać noży bez obawy o uszkodzenie powłoki.

Następnym atutem tych blach jest ich odporność na odkształcanie się. Ciasto wyjmowane z piekarnika w tej formie jest stabilne i nie ma obawy, że może się wstrząsnąć poprzez poruszenie, co mogłoby zaważyć na jakości wypieku. Dzięki specjalnej powłoce ( szkło ) wypieki nie przywierają do formy. Posiadając taką blaszkę nie trzeba szybko wyjmować ciasta, czy innych potraw w obawie, że zmieni smak, ponieważ te formy nie powodują zmiany smaku, koloru i aromatu, a co najważniejsze nie musimy się już martwić metalicznym posmakiem czy zapachem.

Utrzymanie czystości to nie problem, do form prawie nic nie przywiera, chodź do czyszczenia można używać druciaka ! A co najważniejsze można je myć w zmywarce. Także podsumowując  formy węgierskie są naprawdę warte zwrócenia uwagi przy podejmowaniu decyzji jaką formę wybrać.

Formy ceramiczne do ciast:

Jest jeszcze jedna grupa form, a mianowicie Formy ceramiczne. Najczęściej występują w formie do pieczenia tarty, ale są również prostokątne w różnych wymiarach i te najczęściej używa się do zapiekanek. Dużym plusem jest ich estetyczny wygląd, który sprawia, że po upieczeniu ciasto lub zapiekanka może wędrować prosto na stół oraz to, że ciasto kroimy bez obawy o zarysowania bezpośrednio w formie. Minusem ich może być delikatność, należy uważać, aby nie upuścić formy, która może się łatwo potłuc. Trzeba też mieć na uwadze, że formy ceramiczne nagrzewają się nieco dłużej niż blaszane, zatem mogą wymagać dłuższego czasu pieczenia.

Zatem wybór jest duży należy tylko wybrać odpowiednią do swoich potrzeb.

Autor: Bogusława Tomczyk

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blaszki nazywane przez Węgrów „ Formami Makowymi ” są niezastąpione w kuchni i mogą posłużyć nam nawet przez 20 lat i dłużej.

Tajemnicą tak długiej ich wytrwałości jest sposób w jaki są wykonane.

Przede wszystkim są wykonywane ręcznie z dbałością o każdy szczegół.

Są bardzo wytrwałe na zarysowania, a praktycznie nie można ich porysować co jest dużym ich plusem, gdyż możemy do ich bezpośredniego krojenia w blaszce używać noży bez obawy o uszkodzenie powłoki.

Następnym atutem tych blach jest ich odporność na odkształcanie się. Ciasto wyjmowane z piekarnika w tej formie jest stabilne i nie ma obawy, że może się wstrząsnąć poprzez poruszenie, co mogłoby zaważyć na jakości wypieku.

Dzięki specjalnej powłoce ( szkło ) wypieki nie przywierają do formy.

Posiadając taką blaszkę nie trzeba szybko wyjmować ciasta, czy innych potraw w obawie, że zmieni smak, ponieważ te formy nie powodują zmiany smaku, koloru i aromatu, a co najważniejsze nie musimy się już martwić metalicznym posmakiem czy zapachem.

W tych blaszkach można piec zarówno ciasta, chleby, zapiekanki jak i również potrawy mięsne czy rybne.

Formy te nadają się do pieczenia we wszystkich rodzajach piekarników, również z termoobiegiem.

Utrzymanie czystości to nie problem, do form prawie nic nie przywiera, chodź do czyszczenia można używać druciaka !

A co najważniejsze można je myć w zmywarce.

Nasze formy są unikalne, każda forma ma inny układ wzoru, przez co są one jedyne i niepowtarzalne.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------