Wędzarnie

Wędzenie ogrodowe, domowe – jest sposobem konserwacji żywności (wędlin, mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp.) przy pomocy dymu. W czasie procesu wędzenia produkty żywnościowe uzyskują wyjątkowy aromat, smak i zabarwienie.
Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych – zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych. Zadymianie polega na rozpaleniu w szufladzie węgla drzewnego lub zrębków drzewa a po uzyskaniu odpowiedniej temperatury zasypanie ich zwilżonymi trocinami z drzewa liściastego. Temperaturę oraz stopień zadymienia reguluje się za pomocą szuflady i pokrywy wędzarni. Należy pilnować aby trociny nie zapaliły się.
Podkategorie
Jest 24 produktów.
- Grid
- List
Wędzarnia UW-70
Dostępny1 899,00 złDodajWędzarnia UW-150
Oczekiwanie na dostawę2 499,00 złDodajWędzarnia Cyfrowa UWD-70
Dostępny2 599,00 złDodajWędzarnia Cyfrowa UWD-150
Dostępny3 299,00 złDodajWędzarnia Smoker BBQ...
Dostępny3 199,00 złDodajWędzarnia Smoker BBQ...
Dostępny3 649,00 złDodajWędzarnia Smoker BBQ...
Dostępny3 900,00 złDodajWędzarnia Smoker BBQ...
Dostępny4 599,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak 70
Dostępny719,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak 150
Dostępny799,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak...
Dostępny749,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak...
Dostępny849,00 złDodajZestaw do BBQ 70
Dostępny699,00 złDodajZestaw do BBQ 150
Dostępny799,00 złDodaj