Wędzarnie

Wędzenie ogrodowe, domowe – jest sposobem konserwacji żywności (wędlin, mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp.) przy pomocy dymu. W czasie procesu wędzenia produkty żywnościowe uzyskują wyjątkowy aromat, smak i zabarwienie.
Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych – zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych. Zadymianie polega na rozpaleniu w szufladzie węgla drzewnego lub zrębków drzewa a po uzyskaniu odpowiedniej temperatury zasypanie ich zwilżonymi trocinami z drzewa liściastego. Temperaturę oraz stopień zadymienia reguluje się za pomocą szuflady i pokrywy wędzarni. Należy pilnować aby trociny nie zapaliły się.
Podkategorie
Jest 18 produktów.
- Grid
- List
Wędzarnia UW-70
Dostępny2 499,00 złDodajWędzarnia UW-150
Dostępny3 099,00 złDodajWędzarnia Cyfrowa Borniak...
Dostępny2 999,00 złDodajWędzarnia Cyfrowa UWD-150
Oczekiwanie na dostawę3 999,00 złDodajWędzarnia Cyfrowa INOX...
Oczekiwanie na dostawę4 699,00 złDodajWędzarnia Smoker BBQ...
Oczekiwanie na dostawę5 399,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak 70
Oczekiwanie na dostawę969,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak 150
Oczekiwanie na dostawę1 199,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak...
Oczekiwanie na dostawę1 014,00 złDodajZestaw do wędzarni Borniak...
Oczekiwanie na dostawę1 249,00 złDodaj