Wędzarnie

Wędzarnie

Wędzenie ogrodowe, domowe – jest sposobem konserwacji żywności (wędlin, mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp.) przy pomocy dymu. W czasie procesu wędzenia produkty żywnościowe uzyskują wyjątkowy aromat, smak i zabarwienie.

Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych – zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych. Zadymianie polega na rozpaleniu w szufladzie węgla drzewnego lub zrębków drzewa a po uzyskaniu odpowiedniej temperatury zasypanie ich zwilżonymi trocinami z drzewa liściastego. Temperaturę oraz stopień zadymienia reguluje się za pomocą szuflady i pokrywy wędzarni. Należy pilnować aby trociny nie zapaliły się.

Podkategorie


Jest 12 produktów.

  • Grid
  • List